VÍZIMALOM-ÉBRESZTÕ - Újjáéledő vízimalmok Pápateszéren

- A HEREDITAS Kulturális Egyesület tisztelettel meghívja Önt és kedves családját a HEREDITAS Galéria VÍZIMALOM-ÉBRESZTÕ Újjáéledő vízimalmok Pápateszéren címmel, 2011. január 27-án, csütörtökön, 18 órakor nyíló kiállítására.
Megnyitja: dr Balázs György néprajzkutató, dalaival közreműködik: Lovász Irén.
- A kiállítást rendezte: Kovács István László, fotók: Szabó József — Szabó Melitta
- Megtekinthető 2011. február 5-ig, 10-18 óráig.
- helyszín: HEREDITAS Galéria (1052 Budapest, Vitkovics Mihály u. 12.) tel.: + 36 1 317 8103, +36 70 277 4643, +36 20 546 4078A meghívón és plakáton olvasható dátum téves, a  kiállítás 2011 január 27 nyílt meg és 2011 február 5-ig volt nyitva. 

- 25 vízimalom egyetlen Veszprém-megyei falu határában valóságos mesevilágnak tűnik a mai kor embere számára. Az egyedülálló ipartörténeti együttest azonban reális társadalmi, gazdasági és földrajzi adottságok kölcsönhatása hozta létre századokkal ezelőtt, harmonikus, termékeny kapcsolatot teremtve a Bakony és a Kisalföld közösségei között. A malmok egy sajátos „ökológiai rendszer” részei voltak, a szántó-vetőkkel és a természet erőivel együtt adták az Életet az emberek számára.
Néhány példával illusztráljuk, hogy a csaknem hat évtizede kényszerű tétlenségre kárhoztatott vízimalmok számára mit hozott az „idő”. Tervekben mutatjuk be az egyik vízimalom újraépítésére tett kísérletet. A győri Reflex Környezetvédő Egyesület célja ugyanis legalább egy vízimalom újraindítása az érintettek összefogásával, és bevonása a Bakonyalja és a Dunántúl ökoturisztikai programjába.
Az 1975-ben készült művészi fényképek a kivételes kultúrtörténeti örökség azon pillanatait idézik, amikor diákok és fiatal értelmiségiek — bölcsészek, műszakiak, művészek —, tenni próbáltak értékeink megőrzéséért.A cikkhez csatolt dokumentumok:
felmérők_névsora.jpg
vizimalmok.pdf

<< Vissza