Természet és Energia – program az energiatudatos gondolkodás és életmód elősegítésére

A Magyarország Természeti és Kulturális Örökségéért Alapítvány sikeresen pályázott az energiatudatos gondolkodást és életmódot elősegítő, helyi szereplőket elérő szemléletformálás megvalósítására kiírt KEHOP 5.4.1. felhívásra. A támogatott projekt általános célkitűzése:
A lakosság környezeti szemléletformálása és azon keresztül olyan fejlesztések elősegítése, melyek hozzájárulnak a vidéki, családi házas környezetben élők alacsony szén-dioxid kibocsátású közösségeinek kialakításban.projekt kedvezményezettje:

Magyarország Természeti és Kulturális Örökségéért Alapítvány

Együttműködő szervezetek:

Pápateszér Község Önkormányzata

Somlóvásárhely Község Önkormányzata

Pápateszéri Általános Iskola

Bakonyvasút Szövetség

A projekt címe:

Természet és Energia - program az energiatudatos gondolkodás és életmód elősegítésére

A projekt azonosítószáma:

KEHOP-5.4.1-16-2016-00810

A szerződött támogatás összege:

3 740 561 Ft

A Projekt megvalósításának időbeli ütemezése

A Projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja: 2019.10.11.

A Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2021.10.08.

A támogatás intenzitása:

A projekt elszámolható összköltségének 100 %-a.

A projekt tartalma:

A projekt szakmai tevékenységeinek összefoglalása

Projektünk konkrét célkitűzéseit a felhívás céljainak tükrében határoztuk meg a feltárt problémák alapján. A lakosság környezeti szemléletformálása és azon keresztül olyan fejlesztések elősegítése, melyek hozzájárulnak a vidéki, családi házas környezetben élők reziliens, alacsony szén-dioxid kibocsátású közösségeinek kialakításban.

b) Figyelemfelhívó akciók megvalósítása Pápateszéren, Zircen, és Őriszentpéteren, a települések egy-egy rendezvényén.

Részvétel interaktív kiállítással és tanácsadó standdal a megjelölt rendezvényeken. A meglévő együttműködés tapasztalati alapján a választott eszközök – kiállítás és tanácsadás – hatékony eszközt biztosít a célcsoport aktív eléréséhez és a kitűzött célokhoz kapcsolódó üzenetek teljes körű és hatékony bemutatásához.

Szakmai, technikai részletek - Interaktív kiállítás

Az Éghajlatvédelmi Szövetség projektjében elkészített interaktív vándorkiállítást a készítő térítésmentesen bocsátja rendelkezésünkre tevékenységeink megvalósításához.

A kiállítás két részből áll: 1. 7 db x-banneren mutatjuk be üzeneteinket. 2. Energia-ökomata, amely egy-egy az energiahatékonysággal, energiatudatossággal összefüggő kvízkérdés jó válaszaiért cserébe apró, környezettudatos ajándékot ad az ökomatában ülő önkéntes segítségével.

- Energiatudatos ajándékok – Az akciók előtt energiatudatos ajándékokat készíttetünk, melyeket ösztönzőként használunk, hogy a rendezvények résztvevői aktívan vegyenek részt

akcióinkon. Kétféle ajándék készül, melyeken a támogatási program arculati előírásait betartva a napenergia hasznosítást népszerűsítő embléma és szöveg kerül fel.

- Figyelemfelkeltő akciók – Projektünkben három rendezvényen szervezünk figyelemfelkeltő akciót. Az akciókon bemutatjuk az interaktív kiállítást és energetikai tanácsadást biztosítunk az érdeklődőknek.

Célcsoport: Az akcióknak helyet adó települések lakossága, és a rendezvényekre látogató egyéb résztvevők.

c) Műhelytalálkozók Pápateszér és Somlóvásárhely települési intézmények munkavállalói számára.

A találkozó célcsoportja a két település közintézményeinek (önkormányzat, idősek otthona, óvoda képviselői és munkatársai). A településen egy 6 órás gyakorlatorientált műhelytalálkozót szervezünk a település 15 képviselőjének aktív részvételével. Több éves tapasztalatunk szerint ez a csoportnagyság és időtartam az, amivel hatékonyan „műhely” jelleggel tudunk egy-egy témát feldolgozni.

A rendezvényeken olyan szakmai témákat dolgozunk fel, mint pl. Az energia rendszerszemléletben: éghajlatváltozás, energiahatékonyság, megújuló energiaforrások a közösség és a lakosság szolgálatában, vagy az Energiatudatos KlímaSztárok - önkormányzati minták az éghajlatvédelemben, vagy A napelemek az elektromos hálózaton.

Célcsoport: A programmal érintett települések önkormányzati intézményeinek dolgozói.

e) Szakkörök szervezése és lebonyolítása a Pápateszéri Általános Iskolában

Célunk játékos, élményszerű keretek között megismertetni az iskola felső tagozatosainak kiválasztott 10 fős, érdeklődő csoportját az energiahatékonyság, energiatakarékosság, a

napenergia és a geotermikus energiahasznosítás lehetőségeivel, előnyeivel.

Célcsoport: A programmal érintett települések iskoláinak tanulói.

f) Figyelemfelkeltő akcióhoz kapcsolódó közösségi médiakampányok megszervezése és lebonyolítása

A figyelemfelkelő akciók előtt közösségi médiakampány a

www.facebook.com/KlimaveddVelem/ oldalon. A több mint 60 000 kedvelőt tömörítő közösségi oldalt a Reflex Egyesület és az Éghajlatvédelmi Szövetség valamint annak tagszervezeti közösen gondozzák. A közösségi médián folytatott kampányban lehetőség nyílik, hogy mind földrajzilag az akciók helyszíne, mind érdeklődési köré adottságok (családi házakban élők) alapján költséghatékonyan fókuszálhatunk a célcsoportjainkra.

Célcsoport: A programmal érintett települések lakossága.

i) Energiatudatos szemléletre nevelő, kreatív, játékos foglalkozások szervezése és lebonyolítása Pápateszéren, a Malomfesztiválon, valamint Zircen, a Bakonyvasút Ünnepén és Őriszentpéteren a Mediawave 2021 Fesztiválon.

A b) figyelemfelkeltő akciók megvalósításához kapcsolódóan kreatív, játékos foglakozásokat szervezünk 6-14 éves gyermekeknek. A foglalkozáson a gyerekek élményszerűen, szerelőjátékok és színes kvízjáték segítségével ismerkedhetnek a napenergia hasznosítás lehetőségeivel. A három akción 300 fiatal aktív elérést tervezzük. A foglakozásokat megelőzően beszerzésre kerül egy napelemes szerelős játékokból álló csomag, valamint elkészül egy játékos kvíz.

Célcsoport: Az akcióknak helyet adó települések gyermek-lakossága, és a rendezvényekre látogató egyéb gyermekkorú résztvevők.

A projektben megvalósuló elemek komplexen segítik elérni, hogy a célterületen családi házban élő családok megismerjék az energiatakarékosság, energiahatékonyság és megújuló energiák felhasználásának lehetőségeit.

További információk a projektről

 << Vissza
Széchenyi 2020