Reflex pápateszéri természetfotós tábor – a tizenegyedik

11. éve szervezünk természetfotós tábort pápateszéri ökológiai központunkban. A tábor szervezője a kezdetektől Nagy Péter (15 éven keresztül egyesületünk munkatársa, 2016 októberi nyugdíjazása óta önkéntesünk), szakmai vezetője Szabó Béla fotóművész. A tábor előkészítésében és lebonyolításában sokat segített Ihászné Pekker Violetta és Pásztorné Üveges Hajnalka, akik a kulturális közfoglalkoztatási program keretében segítik a Reflex Ökológiai Központ és Erdei Iskola munkáját. Pápateszér Község Önkormányzatának, valamint Kundi Gézának és családjának köszönhetően a természetfotós tábor hetében két póni és tíz birka (racka, merinói) vendégeskedett nálunk, a tavaly közösségi munkában megépített, idén beállóval bővített karámunkban. Jártunk a kupi erdőben, Gyurom János természetfotós épített madárlesében. Egésznapos kirándulás keretében – melyhez a pápateszéri önkormányzattól kaptunk kisbuszt sofőrrel együtt – megmásztuk Bánd várának romjait, melyet egykor az Igmándiak birtokoltak, leereszkedtünk az úrkuti őskarszt 40 fokos hőségben is hűvös egykori mangánbányájának mélyére és megmásztuk Magyarpolány magaslatra épített kápolnáját, megpihentünk a híres magyarpolányi passió helyszínén. Jártunk a Cuha patak és a Hódos ér völgyében, a bakonyszentlászlói egykori felszíni bauxitbánya tíz éve fákkal beültetett, rekultivált óriási gödrében. Látogatást tettünk a Bögi malomban, ahol Horváth Balázs tulajdonos bemutatta, miként hajtja meg a Váncz-ér vize közel 70 év kényszerű szünet után újra a felújított malom felülcsapott vízikerekét. 

Amint az elmúlt tíz évben mindig, a tábor ezúttal is kiállítással zárult, melyet augusztus 5-én, szombaton délelőtt Fehér Mária címzetes főjegyző nyitott meg a Pápateszéri Közös Önkormányzati Hivatal nagytermében. A kiállítás megnyitót követően a tábor résztvevői barátaikkal, hozzátartozóikkal, a megnyitó vendégeivel és a szervezőkkel, segítőkkel közös ebéden vettek részt a Reflex Ökológiai Központ és Erdei iskola árnyat adó szabadtéri épületében. A képek szeptember 30-ig láthatók Pápateszéren, a Községháza nyitva tartási idejében, majd terveink szerint októbertől Győrben.

 

A tábor résztvevőinek fotóiból Szabó Béla fotóművész által kiválogatott kiállított képek és a Bögi malomnál, illetve a táborzáró ebédről készített képek itt láthatók. A Bögi malom felülcsapott forgó vízikerekéről készített mozgókép itt látható.<< Vissza