Pápateszéri malomtábor 2016 augusztus 22-26

Résztvevők: Dr. Hajósy Adrienne, Obermayer András, Giricz Teréz, Horváth Pál, Kuti Melinda, Kundi Géza, Kundi Kornél, Kundi Viktor, Milinszki Tibor, Lajtmann Józsefné, Hegedűs Tibor, Nagy Péter, Pásztorné Üveges Hajnalka, Pásztor Kinga, Pásztor Noémi, Szűcs Gábor.



augusztus 22. hétfő

- délelőtt esett az eső(rövid látogatás Völfinger Béla polgármesternél)

- délután a plébánia udvarán és egyik raktárában átválogattuk a múlt nyáron itt elhelyezett anyagot, az önkormányzat tulajdonában lévő Szabó (Kurali) malom kőpadjának, gerendelyének és vízikerekének megmaradt fa részeit. Találkoztunk Kerekes Zoltán plébános úrral.

augusztus 23. kedd

Kísérletet tettünk a Fenyőfő községi malom (Fekete malom) épület maradványainak megtalálására, az 1857-s kataszteri térkép koordináta adatainak alapján. Mivel a B4 jelű malomromhoz már nem vezet út, a túra rendkívül nehéz terepen át vezetett. Az Andrási (Horváth) malom érintésével végül megtaláltuk a Fenyőfő Községi malom épületének maradványait, de a pontos azonosítás további terepi munkát igényel.

 

augusztus 24, szerda

A Körtvély-patak (Váncz-ér) malmait azonosítottuk be, turánkat a faluban kezdtük, a Csigi (Dobos) malomnál, az Alsó (Sábicz) malomnál folytattuk, majd a Steckl (Bögi) malomnál fejeztük be. A Bögi malomnál találkoztunk és beszélgettünk a malom tulajdonosával, Horváth Balázzsal.

Augusztus 25. csütörtök

Délelőtt a Fancsali malom helyét próbáltuk meghatározni az 1857-s kataszteri térkép koordináta adatai alapján. A meghatározásban részt vett Horváth Pál (Palkó) is, vele beszéltük meg, hogy az egykori Fancsali malom helyének pontosabb meghatározásához az ősz folyamán újra visszatérünk. A zöld növényzet megnehezíti az egykori malomépület helyének meghatározását.

Délután Kundi Géza fogatával a Szakács-ér felső szakaszának malmait látogattuk meg. A túrán a tábor alapcsapat mellett ezúttal is részt vett Horváth Pál, majd csatlakozott hozzánk Milinszki Tibor is. Elsőként  Szakács-éren átvezető vashíd mellett egykor állt Felső Márton (Felber, vagy Fölber) malom helyét igyekeztünk meghatározni. A már korábban is említett 1857-s kataszteri térkép koordináta adatai, valamint Horváth Pál helyismerete alapján sikerült beazonosítani a malom helyét, amit egy S5 feliratú karóval meg is jelöltünk.

Másodikként – miután csatlakozott a csapathoz Milinszki Tibor is – a Csóri (Eigner) malom romos, de még álló falú épületét kerestük fel, ezt is karóval jelöltük meg (S2)

Ez után következett a túra legizgalmasabb szakasza, melynek során a Szakács-éren a  után sorrendben egykor épült első malom, az Izsa malom helyét próbáltuk meghatározni. Többszöri sikertelen kísérlet után végül sikerült, a 1857-s kataszteri térkép koordináta adatai és Milinszki Tibor helyismerete alapján Horváth Pál találta meg azt a helyet, amelyről most már nagy valószínűséggel állíthatjuk: itt állt egykor az Izsa malom, melynek felülcsapott vízikerekének átmérője 5,7 méter (a pápateszéri malmok közül ez a legnagyobb) volt. Az Izsa malom egykori épületének helyén a téglákon és épület-köveken kívül találtunk egy malomkő részletet is. A helyet S' jelű karóval jelöltük meg.

A Szakács-ér felső szakaszán sikeresen azonosítottuk be a Felső Márton (Felber) és az Izsa malom helyét. Köszönet érte mindenkinek, aki részt vett a túrán, de különösen Kundi Gézának és családjának.

Pápateszér, 2016 augusztus 26, péntek

Nagy Péter



<< Vissza