Petőfi ködben

A győri lakosság körében érthetően nagy felháborodást váltott ki a hír, miszerint a Petőfi Sándor Művelődési Központot lebontják és helyére parkolóházat építenek. Az alábbiakban összefoglaljuk a Győri Civil Társaság szeptember 30-i fórumán elhangzottakat és közreadjuk azokat a dokumentumokat, amelyekből kiderül, hogy valaki nem mond igazat.

Az épület bontási terveinek és a ugyanezen ingatlanon parkolóház építési engedélyezési terveinek elkészítésére Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata ugyanis már 2013 nyarán szerződést kötött a a budapesti Atlas Engineer Consulting Hungary Kft-vel, lásd a Közbeszerzési Értesítő 2013/126 számában közölt szöveget (csatolva). A Polgármesteri Hivatal osztályvezetőjének 2014 július 4-én kelt, egy környékbeli lakó érdeklődésére adott válaszlevelében ugyanakkor azt olvashatjuk, hogy "Téves azon állítása, mely szerint az Önkormányzat parkolóházként kívánja az épületet hasznosítani" (csatolva).



Az 1973-ban épült „ifiház” építészetileg is kiemelkedő alkotás, amely statikailag ma is kifogástalan állapotban van (más dolog, hogy az elvárható karbantartások elmulasztása miatt kívülről elhanyagolt, a környéke méltánytalanul lepusztult állapotban van).

Az épület ifjúsági és művelődési ház funkcióval készült és üzemelt a rendszerváltozásig, majd funkcióját részben megtartva a civil szervezetek művelődési központjának szerepét töltötte be. A város kulturális, közművelődési központjaként működő intézményhez, annak emlékezetes kultúrtörténeti programjaihoz, közösségi rendezvényeihez győriek tízezrei kötődnek érzelmileg.

Minthogy a lebontásról „hivatalos” döntés nem jelent meg, a lakosság olvasói levelekben fejezte ki aggodalmát. Ennek hatására jelent meg a témában a Kisalföld cikke is. A lakosság nem hagyta magát, tiltakozó aláírásgyűjtésbe kezdett és közérdekű bejelentéssel próbálta kideríteni az önkormányzat valós szándékát.

A Polgármesteri Hivatal 2014 július 4-én kelt válaszából kiderült, hogy a parkolóház kacsa – az önkormányzat eleddig semmiféle döntést nem hozott az épület jövőbeni hasznosítása tárgyában. A Kisalföld című napilap pedig azt ír, amit akar. (levél csatolva).

Ennek viszont ellentmond és a polgárok felé magyarázatra szorul, hogy közgyűlési döntés hiányában ki és miért döntött már 2013 nyarán úgy, hogy közbeszerzési eljárást ír ki az „épület bontására és ugyanezen ingatlanon parkolóház építési engedélyezési terveinek elkészítése” tárgyában. Mert ez történt. A közbeszerzési pályázatot (a csatolt dokumentum szerint) 24,7 millió forintért a budapesti Atlas Engineer Consulting Hungary Kft. nyerte, akivel a szerződést az önkormányzat 2013. szeptember 30-án meg is kötötte. Bontásra, parkolóház építésére.

Erről ne tudott volna a beadványra a polgármester nevében válaszoló (Szép nyarat kívánó) Domanyik Eszter osztályvezető? Akkor most vagy furcsán keringenek a városházán az információk, vagy valaki szándékosan valótlant állít, netán valaki úgy döntött, hogy a városnak van felesleges, kidobandó 25 millió forintja. Amihez a polgároknak semmi köze.

Ez van a városházán. A polgárok viszont ennél feltehetően különbet érdemelnének. Mert egyelőre csak a köd van – de az egyre nagyobb.



A cikkhez csatolt dokumentumok:
válaszlevél_-_kitakarva.pdf
ifiház_közbeszerzés_portal-kiemelve.pdf

<< Vissza