1186 Alsó Tarizsa malom

-

Tovább...

1160 Latori felső kendertörő

Pinczés János sályi kendertörő vízimművére vonatkozó iratok

Tovább...

1161 Latori alsó malom

Pinczés János és társai sályi vízimalmukra vonatkozó irtok.

Tovább...

1157 Kajla malom

Klein Ábrahám és neje sályi "Kajla" malmukra vonatkozó iratok.

Tovább...

1152 Lator patak medertisztítása

A Lator patak karbantartása

Tovább...

Az Alsó Márton (Tibold, Zacsovics) malom és a Csóri (Szepel, Eigner) malom bejárása -2015 november

A Szakács-éren, a forrás után harmadikként épült Alsó Márton (Tibold, Zacsovics) malmot és a másodikként épült Csóri (Szepel, Eigner) malmot 2015. november 27-án hárman járták be - Milinszki Tibor, Nagy Péter és Obermayer András.
A pápateszéri malmok neve az idők folyamán változott, a tulajdonos, vagy bérlő személyében bekövetkezett változásoknak megfelelően. A Csóri malom (Szepel), illetve (Eigner) néven, az Alsó Márton malom (Tibold), illetve (Zacsovics) néven is ismert. Ugyanakkor a Bánya-éren is van egy (Zacsovics) néven ismert malom - ez Tóth János malom (Községi malom) néven szerepl a levévltári forrásokban. Annak érdekében, hogy a malmok elnevezése ne okozzon félreértést, bizonytalanságot, elsőként minden esetben az 1886-os községi bizonyítvány, illetve az ennek alapján 1893-ban kiállított vízikönyv elnevezését használjuk. A zárójelben szereplő elnevezés a későbbi levéltári dokumentumokban, vízjogi engedélyekben, illetve a Pápateszéren ma ismert név megjelölése.
(Obermayer András és Nagy Péter eredeti képei, nagyobb felbontásban itt láthatók.)

Tovább...

Kutatás a levéltárban

Budapest, 2015. október 29

 

Tovább...

1156 - Csákó malom

Tovább...

A Szabó (Kurali) malomnál

A Vízimalombolondok önkéntes tábor résztvevői és pápateszériek közösen tisztították meg a Szabó (Kurali) malmot 2015. augusztus 23-29. között. A malom kőpadjának megmaradt darabjait, a gerendellyel és a vízikerék egy darabjával az önkormányzat pótkocsis traktorával beszállítottuk a közelmúltban felújított plébána egyik udvari raktárába. Konzerválás után a leletek egy részét kiállítjuk, a többit felhasználjuk a malom újjáépítéséhez.
Az alábbiakban a leletmentő munkáról készült képek láthatók.

Tovább...

Vízimalombolondok- első részbeszámoló

Az első részbeszámoló releváns dokumentumai itt olvashatók.

Tovább...

|<<  |<  1  2  >|  >>|