Malomtúra: az Égett malomtól az Andrási malomig

2013. október 18-án a pápateszéri malmokat bemutató túraútvonal egy szakaszát, az Égett (Schulmann) malomtól az Andrási (Horváth) malomig vezető utat tettük túrázók számára járhatóvá. Erre azért volt szükség, mert - bár a falu térképén be van jelölve a földút - a Bányaérre épült 14 vízimalomhoz vezető egykori szekérutat mára úgy benőtték a bokrok, fák, cserjék, hogy még az út helyét is földmérővel kellett kijelöltetnünk. Miután ez október elején megtörtént, októbert 18-ra ismét összehívtuk a nyári vízimalmos tábor önkéntes csapatát. Az utolsó pillanatig úgy volt, hogy a Greeapeace 9 fős csapata is jön, ám egy halaszthatatlanul fontos ügy. Kishantos megmentetése felülírta terveinket, így a Greeanpeace csapata nélkül, ám a pápateszéri általános iskola 7-8. osztályosainak hathatós közreműködésével, reflexes önkéntesekkel és három kedves pápateszéri közmunkás hülgy segítségével végül hatékony munkát végeztünk. Alig néhány óra alatt sikerült megtisztíatani és gyalogos túrázók számára járhjatóvá tenni a malomtúra útvonal egy fontos szsakaszát, az Égett (Schulmann) malomtól az Andrási (Horváth) malomig vezető, mintegy 400 méteres utat.

Köszönet Szalczer György polgármesternek, hogy a fentebb már említett pápateszéri közmunkás hölgyek részt vehettek a munkában, Léhner Ilona iskolaigazgatónak, aki maga kísérte és irányította a 7-8. osztályos gyerekeknek, továbbá  Oberrmayer Andrásnak (Budapest), Horváth Ferencenek, Lajtmann Józsefnek és Szűcs Gábornak (Győr), a Reflex "szenior" önkénteseinek. Alább néhány kép a jól sikerült önkéntes akciónapról.  

Tovább...

ELVESZETT ÉS ÚJ ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEK - Nemzetközi szimpózium Győrben

2014. március 28-án, 17 órakor a Konferencia Hotelben

(Apor Vilmos püspök tere 3.)

 

ELVESZETT EMLÉKEK ÉS ÚJ ÉPÍTÉSZET AUSZTRIÁBAN

Dr. Andrea Nussbaum építész (Bécs)

MÓDSZEREK ÉS INTÉZKEDÉSEK A MODERN KOR SZLOVÁK ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEINEK MEGMENTÉSÉRE

Dr. Peter Szalay építész

Szlovák Tudományos Akadémia Építészeti Intézete (Pozsony)

GYŐR ELVESZETT ÉS ÚJ ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEI

Dr. Winkler Gábor építész, egyetemi tanár (Győr)

Moderátor: Madarász Zsuzsa

Regisztráció és a részvételi szándék jelzése:

 

https://www.facebook.com/madaraszzsuzsalmp

 

Telefon: 06 30 618 5857

Tovább...

Vízimalmok kalákában

2013 augusztus 11-17. között pápateszériek, győriek, soproniak, székesfehérváriak, budapesteik - közel harmincan - az egykor volt 25 pápateszéri malom túraútvonalát mértük föl és részt vettünk egy jellegzetes pápateszéri vízimalom 5:1 léptékű modelljének elkészítésébena. A tábor a Norvég Civil Alap támogatásának köszönhetően a Magyarország Természeti és Kulturális Örökségéért Alapítvány szervezetépítését, önkéntes csapatának erősítését is segítette. Az alábbiakban Laposa Tibor képeit adjuk közre a vízimalmos tábor életéből. A táborról készült egy film is, a rövidebb változat itt, a hosszabb itt látható.

Tovább...

Nagy Péter: A pápateszéri malmok vízikönyvei

Kiadó: Magyarország Természeti és Kulturális Örökségéért Alapítvány

A könyv pdf formátumban letölthető és a forrás feltüntetésével szabadon felhasználható.

Lásd: csatolt dokumentumok.

Tovább...

Vízimalmok kalákában - a norvég alap támogatásával

A Norvég Civil Alap támogatásával 2013. augusz 1-től egy éven át azon dolgozunk, hogy helyi emberek és önkéntesek részvételével megerősítsük Alapítványunkat, s eközben - nem mellesleg - kialakítsuk a 25 pápateszéri vízimalmot bemutató túraútvonalat, amely egy Magyarországon egyedülálló ökoturisztikai kínálat alapjait hozza létre.

- 2013 augusztus 11-17 között a MOTK Alapítvány szerevezetépítését is szolgháló vízimalmos tábort szerveztünk. Bajártuk a Bánya ér és a Váncz ér mellé épült vízimalmokhoz vezető utak többségét, részt vettünk a malomköves őerlést bemutató, jelegzetes pápateszéri vízimalom az 5:1 meretarányú meodelljének elkészítésében.

- 2013 szeptemberétől levéltári kutatást folytatunk a budapesti Környezetvédelmi és Vízügyi Levéltártban. A kutatás során feldolgozzuk a levéltárban megtalálható forrásdokumentumokat, a 25 pápateszéri patakmalom vízikönyveit.

- 2013 október 18-20 között folytattuk az alapítvány szervezetépítését, pápateszéri fitalok és önkéntesek bevonásával folytatuk a 25 pápateszéri malomot bemutató túraútvonal kialakítását, járhatóvá tettük az Égett malom és az Andrásy  malom közötti utat.

Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap pályázatán 7.750 euró vissza nem térítendő támogatést nyertünk a VÍZIMALMOK KALÁKÁBAN program megvalósítására.

a támogató és a lebonyolításban közreműködő szervezetek logói:

www.norvegcivilalap.hu

Tovább...

0 hulladék turné Őriszentpéteren

A hulladékról a boltban kell elgondolkodni

2013. augusztus 14., Budapest / Győr - A Humusz Szövetség és tagszervezetei nyár elején indították el az év végéig tartó országos Nulla Hulladék Turnét. A turné következő állomása az Őriszentpéteri Hétrétország Fesztivál, ahol 2013. augusztus 19-20. között a Reflex Környezetvédő Egyesület közreműködésével várják a hulladék csökkentése és megelőzése iránt érdeklődő lakosokat.

Tovább...

Reflex bakonyi táborok

Nyári táboraink

 

2013 nyarán három tábort szervezünk Pápateszér Farkashegyen, a Reflex Ökológiai Központ és Erdei Iskolában.
- július 7 - 13: Farkashegyi barangolások... (a Reflex Környezetvédő Egyesület bakonyi természetbúvár tábora). Táborvezető: dr. Halbritter András biológus. A táborba 10-16 év közötti fiatalokat várunk.
- július 21-27: XIII. Reflex Kerékpáros Tábor (Bringás barangolás a Bakonyban). Táborvezető: Németh Veronika és Horváth Ferenc. A táborba 12-18 év közötti fiatalokat várunk.
- augusztus 5-11: 7. Pápateszéri Természetfotós Tábor (Rómer Flóris nyomában a Bakonyban). Táborvezető: Nagy Péter és Szabó Béla. A táborba elsősorban 13-23 év közötti fiatalokat várunk, de az életkortól való eltérés nem kizáró ok.
- augusztus 11-17: Vízimalmos tábor (25 pápateszéri vízimalom). Táborveztő: Nagy Péter. A táborba elsősorban 14-24 év közötti fiatalokat várunk, de az életkortól való eltérés nem kizáró ok.

A táborok részvételi díja: 24 000 forint (Reflex tagoknak, ill. a tagok gyermekeinek 10 % kedvezmény)
Jelentkezés személyesen a Reflex Környezetvédő Egyesület irodájában (9024 Győr, Bartók Béla út 7.),  telefonon (96/316-192, 30/28-99-940), vagy drótpostán reflexegyesulet@gmail.com

Tovább...

Szüksége van-e Győrnek egy mélygarázsra a DUNA BÁSTYA helyén?- Meghívó Civil Fórumra

A Reflex Környezetvédő Egyesület az Arrabona Városvédő Egyesülettel, valamint több más győri civil szervezettel közösen lakossági fórumot szervez a Duna-bástya helyén megépíteni tervezett mélygarázsról. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A fórum helyszíne:

GYMS Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Baross terme (Győr, Szent István út 10/a, földszint, a bejárattal szemben)

 

Időpontja:

2013. június 19. (szerda) 17.00 óra

 

Tovább...

A teljhatalom építészete

A totalitárius rezsimek építészeti örökségéről rendeztek konferenciát 2013 január 7-én Győrben, a Széchenyi István Egyetem építész műteremházában. Az ATRIUM projekt célja - mint a tanácskozás meghívójában olvasható - a totalitárius rezsimek építészeti örökségét bemutató "Európai Kulturális Útvonal" előkészítése. A tanácsakozás résztvevői neves építészek előadásait hallhatták. Winkler Gábor A teljhatalom építészete Győrött címmel, Fátrai György a XX. század második felében végzett építési tevékenység motivációi és karakterisztikája címmel tartott előadást. A XX. századi épített örökség hasznosítási lehetőségeiről Révi Zsolt, Győr város főépítésze, a XX. század második feléből származó örökségünk turisztikai lehetőségeiről Fekete Mátyás turisztikai szakértő beszélt.

A győri Arrabona Városvédő Egyesület a konferencia résztvevőihez eljutatott levelében arra hívja fel a figyelmet, hogy a Duna bástya belsejében mélygarázst elhelyezni nem szabad. Az alábbiakban közöljük a levél teljes szövegét.

Tovább...

Dunakapu-tér: Arrabona Városvédő Egyesület - kontra Kormányhivatal

A Győri Törvényszék a közelmúltban hatályon kívül helyezte a Dunakapu-téri mélygarázs ügyében illetékes hivatal végzését és új eljárás lefolytatására kötelezte a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatalt, az Arrabona Városvédő Egyesület ügyféli jogállásának elismerésével kapcsolatban. A városvédők - sok ezer győri polgár véleményének hangot adva - ellenzik a Dunakapu-téri mélygarázs megépítését, ezért ügyfélként jelentkeztek be a tervezett beruházás építési engedélyezési eljárásába. A megyei kormányhivatal kulturális örökségvédelmi irodája azonban megtagadta, hogy a civil szervezet ügyfélként vegyen részt az eljárásbani, vagyis betekinthessen a tervekbe, szakmai javslatot tehessen, vagy akár fellebezzen az építési engedély megadása ellen.
A városvédők bírósághoz fordultak, s a bíró nekik adott igazat. A Győri Törvényszék 2012. április 21-én kihirdetett, 9.Kpk.50.130/2012/4. számú végzése - itt olvasható - hatályon kívül helyezte a megyei kormányhivatal ügyféli jogállást elutasító határozatát és új eljárás lefolytatására kötelezte az illetékeseket. A végzés ellen fellebbezésnek helye nincs, olvasható a törvényszéki iratban.
Ez magyarul azt jelenti, hogy a győri városvédők több hónapos huzavona, jogi csűrés-csavarás után, hamarosan érdemben is beleszólhatnak a Dunakapu-téri mélygarázs hatósági engedélyezési eljárásába. Ha úgy ítélik meg, ügyfélként fellebbezehetnek, vagy akár a bírósághoz is fordulhatnak.

Tovább...

|<<  |<  1  2  3  4  5  6  7  8  9  >|  >>|