Vízimalomfeltáró tábor a Bükkalján

Az NCTA támogatásából vízimalom felmérő tábort szervezünk Sályban (Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település, Bükkalja, a Bükki Nemzeti Park határán). A résztvevők a sályi Eötvös - Gorove kastélyban fognak lakni (Eötvös itt írta több művét is, a Falu jegyzője című könyv több alakját sályi emberekről mintázta.), a malomfeltárásban a helyiek segítenek. 
Néhány hely még van, Nagy péternél, a tábor szervezőjénél lehet jelentkezni. (Nagy Péter npluszp@gmail.com, 0630/28-99-940)
 
 
A tábor előkészítésekor, június 30. - július 2 között képek itt láthatók
A sályi malomfelmérő táborban készült képek itt láthatók.
A sályi malomfelmérő táborban készült videók itt láthatók.
Tovább...

Norvégminta Fesztivál

A Norvég Civil Támogatási Alap szeretettel várja Önt, Téged és Mindenkit a Norvégminta Fesztiválon június 26-27-én a Dürlinben (Budapest, XIV. Ajtósi Dürer sor 19-21), ahol lehetőség nyílik személyesen is találkozni az Alap által támogatott civil szervezetekkel. A fesztiválon közel nyolcvan, változatos területeken dolgozó szervezet munkáját ismerhetjük meg.

A részletes program itt található: https://norvegcivilalap.hu/fesztival

Tovább...

Vízimalombolondok.

A Norvég Civil Támogatási Alap 10.376 euróval segíti  VÍZIMALOMBOLONDOK című programunk megvalósulását. Az NCTA-2015-11011-C számú projekt keretében, 2015 áprilisától elejétől 2016 március végéig úgy erősítjuk a MOTK Alapítvány szervezetét, hogy közben a Pápateszér környéki falvakban, valamint a Borsod megyei Sály községben további vízimalmokat tárunk fel, vízimalmokat bemutató túraútvonalat alakítunk ki, valamint kiadunk egy könyvet, A SÁLYI VÍIMALMOK címmel.

Az NCTA által támogatott projekt összefoglalóját lásd alább:

Tovább...

Arrabona: ideje lenne visszahívni a Mediawave-t a száműzetésből!

A Mediawave komoly látogatottsága és elismertsége jelentős turista forgalmat eredményezett ennek a városnak hosszú ideig, ideje lenne őket visszahívni száműzetésükből! - figyelmezteti a győri városvezetést az Arrabona Városvédő Egyesületnek az MTI országos sajtószolgálata útján megjelentetett legújabb közleménye. A városvédők javasolják továbbá, hogy az Ifiházat helyreállítva és funkciójához szükséges bővítés után adják vissza a győri kulturális egyesületeknek. A közlemény teljes szövege alább olvsható:

Tovább...

Hééé, polgárok! Itt valakit hülyének néznek.

A lakosság továbbra reménykedve és élénk érdeklődéssel követi a volt Petőfi Sándor Művelődési Központ megmaradásáról/bontásáról érkező híreket. Pontosabban csak követné, ha a városvezetés nem tartaná szándékosan vissza az információkat. A legutóbbi lakossági tiltakozó beadványra érkezett „hivatalos” tájékoztatás szerint „ az önkormányzat nem hozott még dönrtést a tekintetben, miként kívánja a volt PVMSK
hasznosítani a jövőben”. (Domanyik Eszter osztályvezető levele 2014. július 4-én).
Ehhez képest tény viszont, hogy az önkormányzat már 2013 nyarán közbeszerzési eljárást indított „épület bontására és ugyanezen ingatlanon parkolóház építési engedélyezési terveinek elkészítése” tárgyában.
A közbeszerzést bruttó 31,1 millió forintért a budapesti Atlas Engineer Consulting Hungary Kft. nyerte el, velük a szerződést az önkormányzat 2013. szeptember 30-án meg is kötötte. Az épület lebontására, parkolóház építésére. (a szerződés linkje: http://innovacio.gyor/cikk/megkotott_szerzodesek_2013.html
Akkor a polgármester nevében válaszoló kommunikációs osztályvezető úrnő vagy szándékosan félretájékoztatott, vagy alulinformált. Egyik sem dicsőség. De ha valóban nincs végleges döntés, akkor milyen alapon fizethettek ki 31 millió Ft. (köz)pénzt az épület lebontásának és parkolóház megépítésének tervezésére?
Hééé, polgárok! Itt valakit hülyének néznek.

(Győri Civil Társaság)

Tovább...

Komáromban jártunk

Rév-Komárom, Marinum

A Nemzeti Együttműködési Alap pályázati támogatásával 2014 őszen három csallóközi település magyar tamnelvű iskolájában járt a Reflex Környezetvédő Egyesület. A vieo Ré-Komáromban, a Marianum gimnáziumban készült.

Tovább...

Somorja: a vízkincs, a patak, a malom és a kenyér

A Nemzeti Együttműködési Alap pályázati támogatásával 2014 őszen három csallóközi település - Gúta, Rév-Komárom, Somorja - magyar tannyelvű iskoláiban jártunk.

Az alábbi felvételek a somorjai Madách Imre Gimnáziumban készültek, 2014 novemberében.

Tovább...

Gaál József, a Reflex névadója

A legendés Tér-Kép újság 1989 március 9-iki számában megjelent Mentsétek meg tereinket! című írásával búcsúzunk a közelmúltbn tragikus hirtelenséggel elhunyt barátunktól, GAÁL JÓZSEF újságírótól, lapszerkesztőtől, a Reflex Környezetvédő Egyesület névadójától.

Az írás a Reflex javaslatára autómentes övezetté nyilvánított Széchenyi térről szól. Arról, hogy a köztereink használatáról mindig a polgárok véleményét kell meghallgatiuk a város vezetőinek

Gaál József újságíró, lapszerkesztő, a Reflex Környezetvédő Egyesület névadója.

Tovább...

Decemberi műhelytalálkozó Baden-Würtenbergben

Az Araneus egyesület vendége voltam november 30. és december 5. között Németország Baden-

Würtenberg tartományában, az Enzkreisi Járásban. A környezeti neveléssel és természetismereti

oktatással foglalkozó civil szervezet az einzkreisi járás Mühlacker városában van, az egyesület

oktatóközpontja, a Naturschule Stromberg (Erdei Iskola Stomberg) a várostól néhány kilométerre,

Ötisheim község területén ideális természeti környezetben található.

 - Házigazdánk, Klemes Köberle az Araneus egyesület elnöke és Moricz, az egyesület két lovának egyike

Tovább...

Kék folyosó a régió vizein

A MOTK Alapítvány is részese volt a több, mind egy éves időtartamú, régió patakjai, folyói és tavai természet- és környezetvédelmi civil programjának. A Reflex Egyesület Zöld Forrás projektjének rendezvényein több alkalommal képviselőnk, Nagy Péter tartott előadásokat, illetve vezetett terepi bemutató túrákat.

A vízfolyások átjárhatóságáról, az EU Víz keretirányelvének betartásáról, a jó ökológiai állapotú vizek eléréséről, valamint a felszíni vizek helyi, mikroklímában betöltött szerepéről voltak rendezvények az elmúlt hetekben, melyen nemcsak képviseltük az Alapítványt, de jobbító javaslatokkal éltünk a program eredményességéhez.

A programon belül a MOTK Alapítvány képviselője részletes, vetítéses előadást tartott a Rába vízgyűjtőterületén lévő észak-bakonyi patakokról, azok vízgazdálkodásáról, valamint bemutatta az egykori patakmalmok vízikönyveiről (engedélyeztetési eljárás a XIX. században) elkészült alapítványi kiadású könyvet.

A rendezvény részvevői voltak - többek közt - a Magyar Természetvédők Szövetsége, a WWF Magyarország Alapítvány, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség és számos térségi civil zöld szervezet, míg a rendezők részéről a három egyesület, a Reflex Környezetvédő, a Pro Natura Szentgotthárd Civil Összefogás és a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért egyesületek. Érdekképviseleti és szakmai közreműködők voltak több önkormányzat polgármesterei, szaktanácsadói mellett a Fertő-Hansági és az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, illetve a győri és a szombathelyi vízügy hozzáértő munkatársai.

A program részletei és a sajtóanyag a Reflex Környezetvédő Egyesület honlapján olvashatóak: http://reflexegyesulet.hu/index.php/412-kek-folyosok-szerepe-a-termeszeti-sokszinusegben

Tovább...

|<<  |<  1  2  3  4  5  6  7  8  9  >|  >>|