Dunakapu-tér: Arrabona Városvédő Egyesület - kontra Kormányhivatal

A Győri Törvényszék a közelmúltban hatályon kívül helyezte a Dunakapu-téri mélygarázs ügyében illetékes hivatal végzését és új eljárás lefolytatására kötelezte a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatalt, az Arrabona Városvédő Egyesület ügyféli jogállásának elismerésével kapcsolatban. A városvédők - sok ezer győri polgár véleményének hangot adva - ellenzik a Dunakapu-téri mélygarázs megépítését, ezért ügyfélként jelentkeztek be a tervezett beruházás építési engedélyezési eljárásába. A megyei kormányhivatal kulturális örökségvédelmi irodája azonban megtagadta, hogy a civil szervezet ügyfélként vegyen részt az eljárásbani, vagyis betekinthessen a tervekbe, szakmai javslatot tehessen, vagy akár fellebezzen az építési engedély megadása ellen.
A városvédők bírósághoz fordultak, s a bíró nekik adott igazat. A Győri Törvényszék 2012. április 21-én kihirdetett, 9.Kpk.50.130/2012/4. számú végzése - itt olvasható - hatályon kívül helyezte a megyei kormányhivatal ügyféli jogállást elutasító határozatát és új eljárás lefolytatására kötelezte az illetékeseket. A végzés ellen fellebbezésnek helye nincs, olvasható a törvényszéki iratban.
Ez magyarul azt jelenti, hogy a győri városvédők több hónapos huzavona, jogi csűrés-csavarás után, hamarosan érdemben is beleszólhatnak a Dunakapu-téri mélygarázs hatósági engedélyezési eljárásába. Ha úgy ítélik meg, ügyfélként fellebbezehetnek, vagy akár a bírósághoz is fordulhatnak.



Az Arrabona ügyféli jogállásának el nem ismerése idején, az elmúlt hónapokban a Reflex Környezetvédő Egyesület állt csatasorba a Dunakapu-tér érdekében. Mivel a Reflex számos esetben vesz részt ügyfélként tervezett beruházások hatósági engedélyezési folyamatában - így ügyféli jogállásának el nem ismerése a hivatal részéről fel sem vetődhetett. A Reflex 2012. márciusában tehát bejelentkezett ügyfélként a Dunakapu-téri rendezvénytér, felszín alatti garázs és bemutatótér építési engedélyezési ejárásába -  iratbetekintést kért és kapott a kulturális örökségvédelmi irodától. Az iratbetekintésen a Reflex egyesület megbízottjként jelen voltak az Arabona Városvédő Egyesület szakértői, Szabó Gyula és Szigeti Ferenc is - így a hivatal ügyintézőjének és a beruházás tervezőjének jelenlétében megismerhették a részletes terveket, kérdéseket tehettek föl a tervezőnek. A Reflex Környezetvédő Egyesület  - mint ügyfél - 2012. április 17-én írásban is feltette a Dunakapu-téri mélygarázzsal kapcsolatos kérdéseit, ezek megfogalmazásában az Arrabona szakértői voltak segítségére. A kérdésekre adott, május 3-án keltezett írásos választ, a még nem jogerős, május 4-én kelzetett építési engedéllyel együtt - 2012 május 10-én hozta a postás a Reflex Környezetvédő Egyesület Bartók Béla úti irodájába.

A Reflex -  mint ügyfél - nevében föltett kérdések, a kérdésekre kapott válaszok  és egyéb levelek a csatolmányban olvashatók.
A nem jogerős építési engedély itt:
https://docs.google.com/file/d/0B-_A6v2HAFj0eEk1TU9xYk9IMGM/edit?pli=1
és itt:
https://mail.google.com/mail/u/0/?shva=1#label/Reflex-aktu%C3%A1lis%2FDunakapu+t%C3%A9r/1373661ee63d8fc6
olvasható.



A cikkhez csatolt dokumentumok:
levél-1.pdf
levél-2.pdf
reflex_ugyfel.pdf
meghatalmazás_1.pdf
meghatalmazas-2.pdf
kÖh-válasz_a_reflex_kérdéseire.pdf
győri_törvényszék_vÉgzÉs_04.21.pdf

<< Vissza