PÁPATESZÉRI VÍZIMALMOK - a Reflex kiállítása Budapesten

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Budapesten, a Hagyományok Házában mutatják be a Reflex Környezetvédő Egyesület kiállítását A PÁPATESZÉRI VÍZIMALMOK címmel. Megnyitó: 2011. január 21-én, 13 órakor a Hagyományok Háza emeleti galériájában (1011 Budapest, Corvin tér 8.). A kiállítást Sebő Ferenc nyitja meg, közreműködik a régi Sebő Együttes - Sebő Ferenc, Halmos Béla, Nagy Albert, Koltay Gergely.
A kiállítás tablói itt láthatók.



 

 

 Magyarországon egy település közigazgatási határain belül egykor Pápateszéren működött a legtöbb – szám szerint 25 – patakmalom. Ezek, mint Wöller István malomkutató, hazai vízimalmaink avatott ismerője írja, „a XVIII. század végén már álltak és a XIX. század vége felé még üzemeltek”.

1975 augusztusában a Kassákban működő Sebő Klub tagjai Pápateszéren a tánctanulás mellett építészeti felmérést végeztek, aminek eredményeként a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum dokumentációs tára ma 6 pápateszéri patakmalom részletes – a malomgépészeti berendezéseket is magában foglaló – építészeti dokumentációját őrzi. A '75-ös tábort Héra Éva szervezte, a felmérést Kecskés Péter néprajz szaktanácsadó, Kovács István László építész és Szabó József iparművész irányította.

Az általuk készített építészeti dokumentáció alapján bármelyik (időközben romossá vált, vagy összedőlt) malom hitelesen újraépíthető.

A 6 építészetileg felmért malom közül a Reflex Környezetvédő Egyesület jelenleg a volt fenyőfői községi malom (Fekete-malom) újjáépítésének lehetőségét vizsgálja. Célunk, hogy Pápateszér önkormányzatával, a malmok egykori és mai tulajdonosaival, vízimalmokkal foglalkozó szakemberekkel együttműködve újjáépítsünk legalább egyet a hajdan volt 25 pápateszéri vízimalomból, s a malomköves őrlést bemutató, működő malmot (malmokat) bevonják a Bakonyalja és a Dunántúl ökoturisztikai kínálatába.

A PÁPATESZÉRI VÍZIMALMOK című kiállítás az 1975-ös felmérést és a tábori életet mutatja be.

 

A kiállítást a Reflex Környezetvédő Egyesület megbízása alapján rendezte: Szabó József és Szabó Melitta. Szöveg: Héra Éva, Kovács István László, Nagy Péter, Wöller István.

Fotók: Szabó József.
A Birkás (Bögi) malom makettjét Orbán Irén tanárnő vezetésével a Pápateszéri Körzeti Általános Iskola diákjai -  Baranyai Renáta, Bóka Nelli, Koncz Kevin, Róka Ádám, Sabján Dóra, Tóth Márk, Vizer István - készítették 2009/2010-ben. A makettről Kincses Attila készített fotókat, ezek itt láthatók

Az építészeti tervrajzok eredetije a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum dokumentációs tárában található. A kiállítás elkészítését a Norvég Alap támogatta.
A kiállítás megnyitóján készült fotók itt láthatók

 

A kiállítás 2011. március 25-ig látogatható.



<< Vissza