Molnárcsaládok Pápateszéren

Vízimalmok tulajdonosai Pápateszéren - az 1860-as évektől napjainkig címmel tartottak vetítettképes előadást a község Polgármesteri Hivatalában, 2016 december elsején késő délután. A megjelenteket Völfinger Béla polgármester köszöntötte, majd átadta a szót Nagy Péternek. A pápateszéri malmok vízikönyvei című könyv szerzője, a Reflex Környezetvédő Egyesület munkatársa bő évtizede helytörténeti kutatóként, kiállítások rendezőjeként, 2015-től a Pápateszéri Értéktár Bizottság elnökeként foglalkozik a páratlan kultúrtörténeti értéket képviselő 25 pápateszéri malom feltárásával.

A 25 pápateszéri malomingatlan telekjegyzőkönyveit – ezek rögzítik hitelt érdemlően a malomingatlan (korabeli kifejezéssel a tér), valamint a malomépület tulajdonosainak nevét - az 1860-a években vették fel. E dokumentumokból tudjuk minden kétséget kizáróan megállapítani, mikor, kik voltak a pápateszéri malmok tulajdonosai.
A pápateszéri vízimalmok telekjegyzőkönyvei azok számára lehetnek érdekesek, akiket érdekel, kik voltak a pápateszéri malmok tulajdonosai az elmúlt százötven évben. Több pápateszéri malomingatlan ma is a molnárok leszármazottainak tulajdonában van, mások időközben gazdát cseréltek, ám az egykori malomingatlanok többsége ma is pápateszériek tulajdonában van.
Vigyázzanak rá, óvják és legyenek rá büszkék, hogy egykor Pápateszéren működött a legtöbb - szám szerint 25 - patakmalom Magyarországon!

Völfinger Béla polgármester köszönti a megjelenteket.

 

Nagy Péter, a rendezvény előadója



A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára pápai fiókjában 25 pápateszéri malombirtok telekjegyzőkönyve található, ezek az 1920-as évekig rögzítik a malomingatlanok tulajdonosait.

A pápateszéri vízimalmok telekgyezőkönyvei itt, a malmok vízikönyvi dokumentumai itt, a malomingatlanok XIX. századi kataszteri térképi ábrázolása itt található.
A Pápateszéri malmok vízikönyvei beszerezhető a könyv kiadójánál (MOTK Alapítvány - 9024 Győr, Bartók Béla út 7.), digitális változata letölthető innen.

 

A Csigi (Dobos) malom telekjegyzőkönyve

 

Pápateszéri molnárcsaládok a telekjegyzőkönyvekben

 

- A résztvevők egy csoportja: köztük Léhner Ilona iskolaigazgató, tőle jobbra Kuti Szabolcs, aki a pápateszéri Kuti molnárcsalád leszármazottjaként Veszprémből látogatott el az előadásra.

 

- A résztvevők egy csoportja: elöl Horváth Balázs, a saját erőből felújítot Bögi malom tulajdonosa, tőle jobbra Kerekes Zoltán plébános úr és Horváh Pál.



A cikkhez csatolt dokumentumok:
molnárcsaládok_pápateszéren.docx

<< Vissza