Az Alsó Márton (Tibold, Zacsovics) malom és a Csóri (Szepel, Eigner) malom bejárása -2015 november

A Szakács-éren, a forrás után harmadikként épült Alsó Márton (Tibold, Zacsovics) malmot és a másodikként épült Csóri (Szepel, Eigner) malmot 2015. november 27-án hárman járták be - Milinszki Tibor, Nagy Péter és Obermayer András.
A pápateszéri malmok neve az idők folyamán változott, a tulajdonos, vagy bérlő személyében bekövetkezett változásoknak megfelelően. A Csóri malom (Szepel), illetve (Eigner) néven, az Alsó Márton malom (Tibold), illetve (Zacsovics) néven is ismert. Ugyanakkor a Bánya-éren is van egy (Zacsovics) néven ismert malom - ez Tóth János malom (Községi malom) néven szerepl a levévltári forrásokban. Annak érdekében, hogy a malmok elnevezése ne okozzon félreértést, bizonytalanságot, elsőként minden esetben az 1886-os községi bizonyítvány, illetve az ennek alapján 1893-ban kiállított vízikönyv elnevezését használjuk. A zárójelben szereplő elnevezés a későbbi levéltári dokumentumokban, vízjogi engedélyekben, illetve a Pápateszéren ma ismert név megjelölése.
(Obermayer András és Nagy Péter eredeti képei, nagyobb felbontásban itt láthatók.)



Milinszki Tibor erdész, pápateszéri lokálpatrióta barátunk terepjáró autójával a farkashegyi Reflex-háztól indultunk a falu irányába. A templom melletti buszmegállóban már ott várakozott Obermayer András, a budapesti Kék Forrás Környezet és Természetvédelmi Egyesület elnöke. András 2012-től vesz részt a pápateszéri vízimalmok feltérképezésében, kutatásában.

A Pápateszéren átvezető 832-es útról (a falu belterületén Markovics János utca) a téglagyár melletti köves útra kanyarodunk a terepjáróval. Balra mangalica telep, majd egy kanyar után modern tehenészet mellett vezet az út egyenesen tovább. Bár térképeink és korábbi bejárásaink alapján ismerjük a pápateszéri malmok helyének pontos koordinátáit, szükség van Milinszki Tibor helyismeretére, aki gyerekkorában még személyesen ismerte a malmok lakóit, ma viszont az állami Bakonyerdő Zrt. kerületvezető erdészeként járja a területet. 

A képen (balról jobbra) Nagy Péter és Obermayer András. Útelágazás az Alsó Márton (Tibold, Zacsovics) malom felé - innen már gyalog megyünk.

A képen Nagy Péter és Obermayer András. Útelágazás az Alsó Márton (Tibold, Zacsovics) malom felé - innen már gyalog megyünk.

A képen Nagy Péter és Obermayer András. Útelágazás az Alsó Márton (tibold, Zacsovics) malom felé - innen már gyalog megyünk.

Az Alsó Márton (Tibold, Zacsovics) malomnál - a képen Nagy Péter.

Az Alsó Márton (Tibold, Zacsovics) malomnál - a képen Nagy Péter jegyzetel.

Az Alsó Márton (Tibold, Zacsovics) malom utolsó lakója, Németh Attila még itt nőtt fel, innen járt naponta iskolába. 2015 augusztus 29-én fiával, Németh Balázzsal érkezett Pápateszérre, részt vett a Polgármesteri Hivatalban szombaton megrendezett Malomnapon. A Reflex-házban szálltak meg, majd vasárnap Milinszki Tibor társaságában kopjafát helyeztek el a Zacsovics malomnál.

Mívesen faragott kopjafa, rajta Zacsovics - 1981 felirattal.

Obermayer András és Nagy Péter a Zacsovics malomnál elhelyezett kopjafánál.

Obermayer András és Nagy Péter a Zacsovics malomnál elhelyezett kopjafánál.

Az Alsó Márton (Tibold, Zacsovics) malomtól tovább indultunk a Csóri (Szepel, Eigner) malom felé. A meredek emelkedő előtt megálltunk, Milinszki Tibor négykerék meghajtásra kapcsolta át a terepjárót - szükség is volt rá.

A Szakács-ér és a Görgő-ér összefolyásánál egy jó állapotban lévő fahídon át vezet az út.

Milinszki Tibor a Csóri (Szepel, Eigner) malom felé vezető úton.

Egy hatalmas tölgy - az erdészek hagyásfának nevezik - tájékozódási pontként is szolgál.

Obermayer András a nagy tölgyfa alatt.

A Csóri (Szepel, Eigner) malomnál: Obemayer András és Milinszki Tibor a patak vizét egykor a vízikerékre vezető malomfőnél.

Az erdészeti térkép ma is jelöli a Csóri (Szepel, Eigner) malom romját.

A 2015 november 27-i malombejárás utolsó állomása - az Izsa malomhoz vezető út. Ezt a malmot már egy következő alkalommal fogjuk bejárni.



<< Vissza